Pagina in ontwikkeling

Citroenboom Rassen

Meyer, Verna, Primofiore,  Speciali, Eureka en de rest

Het determineren van een ras is lastig. Er zijn veel verschillende rassen en een soort die in Spanje groeit zal er iets anders uitzien dan dan dezelfde soort die in Bartlehiem op het terras staat. Ik zal me beperken tot de twee citroenboomrassen die ik zelf denk te hebben.

Citroenen bestaan al een paar jaartjes, afbeeldingen van citroenen gevonden op porselein van zo’n 3000 jaar geleden uit India en China.

De kans is groot dat de citroenboom waar ik meestal de stekjes vanaf haal een Meyer citroenboom is. De boom heeft redelijk wat Meyer-achtige trekjes.

 

Pagina in ontwikkeling

Bekijk hier onder enkele verschillen tussen de Verna en de Meyer citroenboom

Citrus Meyer

De Meyer citroen is waarschijnlijk een kruising tussen een citroen en een sinasappel. Frank Meyer imorteerde in 1908 de boom als potplant vanuit China naar Amerika.

De vruchten zijn bolrond van vorm, voelen soepel aan en de rijpere vruchten worden wat donker geel. Het puntige uiteinde ontbreekt bij de rijpe Meyer citroenen. De Meyer citroen is iets zoeter | minder zuur dan de ‘normale’ citroen.

Je zal de Meyer citroenen waarschijnlijk niet in de winkel tegenkomen daar ze niet commercieel worden geteeld.

Limón Verna

De Limón Verna komt uit Spanje, citroenen van de Verna boom hebben een bolle langwerpige vorm, hebben een minder gladde schil en zijn diepgeel van kleur.

De Verna citroenboom groeit wat grilliger en heeft meer en langere doornen dan de Meyer citroenboom.

Enkele afbeeldingen van verschillende citroenrassen

citroenboompje Zeist