Veel gestelde vragen over de citroenboom. Kan je geen antwoord op je vraag vinden? Stel hem gerust of deel je tip in het formulier onderaan deze pagina.
Niet te klein en met voldoende gaten in de bodem. De pot moet de eerste jaren ‘meegroeien’ met de citroenboom. Jonge citroenboom elk voorjaar verpotten tot een pot of kuip-grootte is bereikt van zo’n 35 a 40 centimeter (Je kan natuurlijk voor een nog grotere pot gaan maar is vaak lastiger om te verplaatsen. Denk aan ‘binnen’ overwinteren). Hoe groter de pot, hoe groter de boom.
Bij grotere potten voor oudere citroenbomen kan je onder in de pot een laagje scherven van oude terracotta bloempotten leggen om de afwatering te bevorderen. De scherven zorgen er voor dat de gaten onder in de pot niet ‘dicht wortelen’.
Verpotten kan in periode van vroege voorjaar tot einde zomer maar voorkeur heeft (vroege) voorjaar.
Een terracotta pot is natuurlijk prachtig maar houd er rekening mee dat de kluit sneller uitdroogt en de pot zwaarder is dan een kunststof pot.
Neem een pot die iets breder wordt naar boven toe dus niet zo’n bal met bovenin een gat want daar krijg je je boompje niet fatsoenlijk meer uit.
Een ‘ompot’ is niet verstandig omdat overtollig water niet weg kan lopen en je niet kan zien of de citroenboom aan het verzuipen is.
Stek na 2 mnd > pot ø 10cm > pot 18cm, 2e jaar > pot ø 24cm, 3e jaar > pot ø 30cm.
Gebruik potgrond, geen tuinaarde of iets dergelijks. Bij een tuincentrum hebben ze meestal goede betaalbare redelijk luchtige potgrond. Je kunt eventueel wat Perliet door de potgrond mengen.
Voor het stekken gebruik je ‘zaai of stekgrond’ of potgrond waar je de grovere stukken uit haalt.
Buiten in de zomer zo’n 1 a 3 keer per week, afhankelijk van het weer. Pas water geven als de bovenkant van de kluit weer droog aanvoelt. De volwassen citroenboom beter om de paar dagen een lekkere plens dan iedere dag een beetje.
Binnen in de winter (koele lichte ruimte) 1 keer per week maar de pot niet laten uitdrogen.
Stekjes en zaailingen redelijk vochtig houden.
!Zorg ervoor dat overtollig water altijd uit de pot kan weglopen.
In gebieden met kalkrijk kraanwater is het aan te raden om afwisselend ook regenwater water te geven.
Hoe kleiner de pot, hoe sneller deze uitdroogt. Een terracotta pot droogt sneller uit dan een kunstof pot.
Behandelen met een anti-luizen middel dat OOK tegen schildluis is (bij voorkeur biologisch).
Op droge, windstille dag en bijvoorkeur niet in de velle zon de gehele boom tot druipens toe goed inspuiten.
Meestal bespuit ik ze sowieso voordat ze in het najaar naar ‘binnen’ gaan.
Voor de ontwikkeling van vruchten aan de (oudere) citroenboom maakt het niet veel uit of je de citroenboom al of niet een beetje snoeit. Echter voor de vorm van de jonge boom kan je er voor kiezen om af en toe eens de schaar erin te zetten.
De takken van de citroenboom kunnen kris kras door de boom groeien. Takken die naar beneden of naar ‘binnen’ groeien kan je eventueel snoeien. Je wilt in ieder geval de takken behouden die omhoog en naar buiten toe groeien.
Snoei niet meer dan 10 % van de oudere boom. Vroege voorjaar is prima tijd om te snoeien.
Bedenk wel, hoe meer je snoeit, hoe meer je boom groeit. Dus dat vraagt vaak wel om voeding (mits je citroenboom al langer in dezelfde pot staat).
Een belangrijk aspect bij het snoeien van een citroenboom is, wat wil je bereiken. wil je grotere boom of juist een kleinere compacte boom omdat je bijvoorbeeld niet veel ruimte op je balkon hebt of de ruimte om te overwinteren is beperkt.
Als je een kleinere compacte citroenboom wil hebben moet je de snoeischaar verstoppen.
Verschil tussen opkweken vanuit pit of stekje
Er is verschil tussen een citroenboom opgekweekt vanuit een pit en een boom opgekweekt vanuit een stekje.
Een stek is een kloon van de boom waar je hem vanaf geknipt hebt, een exacte kopie dus met dezelfde eigenschappen. Het duurt zo’n 3 tot 5 jaar voordat hij vrucht draagt.
Een citroenboom opgekweekt uit een pit is geen kopie van die boom. Het wordt een boom met mogelijk nieuwe eigenschappen en z’n citroenen smaken of zien er anders uit. Het kan wel 5 tot 10 jaar duren voordat hij vrucht draagt.
Het verkleuren (geel worden) van bladeren van de citroenboom kan verschillende oorzaken hebben. De manier waarop het blad verkleurt verschilt ook afhankelijk van de oorzaak.
Luizen, …
Teveel of te weinig water, …
Teveel of te weinig voeding…
Te weinig licht ’s winters …
Te heet, verbranden in de zon. Jongere citrusbomen op extreem hete dagen niet de gehele dag in de volle zon plaatsen. Ook als je citroenboom na de winter weer naar buiten gaat dan eerst een weekje niet in de volle zon.
meer info volgt…
Teveel voeding is niet goed, bladeren kunnen verkleuren.
Een citroenboom die net gesnoeid is en weer uitloopt zal eerder voeding nodig hebben dan een ongesnoeide oudere boom.
meer info volgt…
meer info volgt…
Overwinteren
Overwinteren, De citroenboom gaat zo’n beetje begin november voor de eerste nachtvorst naar binnen en half mei pas weer naar buiten. De meest ideale plek voor je citroenboom om te overwinteren is een lichte en koele plaats tussen de 5 en 12 graden. Een verwarmde serre of kas zou ideaal zijn maar niet iedereen heeft zo’n plek. Een andere optie is de schuur of garage mits vorstvrij gehouden en voorzien (overdag) van kunstlicht (groeilampen). Een laatste optie is binnenshuis. De citoenboom wordt door sommige winkels weleens als kamerplant verkocht maar dat is hij beslist niet. De woonkamer is vaak te droog voor de citroenboom, als hij toch in de woonkamer moet overwinteren plaats hem dan uit de buurt van de verwarming en ventileer de ruimte regelmatig.